Maastricht

Maastricht

In het hart van europa…

Maastricht, internationale stad !

Maastricht ligt in het uiterste Zuiden van Nederland, op enkele kilometers afstand van België en Duitsland, dicht bij het hart van West-Europa. Het is een stad met vele gezichten, maar het internationale karakter van de stad is het meest opvallende. Dat is overigens niet zo onbegrijpelijk : Maastricht werd in 50 voor Christus gesticht door de Romeinen en is daarmee de oudste stad van Nederland. In de loop van haar woelige geschiedenis werd de stad door vele buitenlandse machthebbers belegerd en soms ook veroverd : Spanjaarden, Habsburgers, Fransen . en tenslotte de Nederlanders. Het verleden ligt in Maastricht bijna letterlijk op straat : overblijfselen van de Romeinse nederzetting, de verschillende vestingwerken die de stad moesten verdedigen tegen de buitenlandse agressors, de historische panden die herinneren aan de rijkdom van de Maastrichtse handelaren, de monumentale pleinen : dit alles is in de stad tastbaar aanwezig. Maar Maastricht is niet alleen een historisch goed in stand gehouden stad. Het is ook een stad die zichzelf heeft vernieuwd en die aan een toekomstbeeld bouwt dat dezelfde kwaliteitskenmerken van het verleden in zich draagt.

Enkele gegevens Maastricht telt bijna 120.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg. Er is een Rijksuniversiteit en een Academisch Ziekenhuis. De rivier de Maas stroomt door het centrum van de stad. Maastricht ligt op ongeveer 1 uur rijden van steden als Brussel, Antwerpen, Luxemburg, Keulen en Düsseldorf. Maastricht heeft een eigen luchthaven met een aantal internationale verbindingen en met meerdere dagelijkse verbindingen met de luchthaven van Amsterdam (Schiphol), vanwaar lijntoestellen de hele wereld aandoen. Met de trein is Maastricht rechtstreeks bereikbaar vanuit Amsterdam en Brussel.

De internationale instituten Maastricht heeft vooral door zijn ligging van oudsher contacten met steden in Frans- en Duitstalige gebieden. Daarnaast is Maastricht gesitueerd vlakbij de politieke centra van Europa (Brussel, Luxemburg, Straatsburg). Beide elementen dragen ertoe bij dat Maastricht van nature een internationale stad is. Dat heeft er in de voorbije 15 jaren toe geleid dat Maastricht aantrekkelijk is geworden voor internationale instellingen en instituten. Op dit moment telt de stad er 44, uit alle delen van de wereld : Japan, Afrika, de Verenigde Staten van Amerika, Rusland en West-Europa. De activiteiten van deze instituten zijn verschillend van aard, maar ze hebben één ding gemeen : ze hebben via netwerken contact met de hele wereld. En zo is Maastricht dan ook dagelijks via zijn instellingen en instituten met de hele wereld verbonden. Deze internationale instituten dragen in sterke mate bij tot de onderwijsinfrastructuur van de stad. Maastricht heeft de meest internationaal georiënteerde universiteit van Nederland. Hetzelfde geldt voor de Hogeschool Maastricht, waarvan onder meer deel uitmaken : de faculteit Vertaler-Tolk en diverse kunstopleidingen (beeldende kunst, toneel, muziek). En dan zijn er nog de internationale scholen voor kinderen : een basisschool voor Japanners en een basisschool/voortgezet onderwijs voor Engelstaligen.

Er is nog veel meer in Maastricht

Cultuur en Maastricht zijn onlosmakelijk van elkaar, al was het alleen maar vanwege de goed bewaarde historische omgeving. Maar er zijn ook nieuwe elementen, zoals het Theater op het Vrijthof, verschillende podia voor professionele en amateuristische kunstbeoefening, festivals, kunstgalerijen. Dat alles lokt jaarlijks grote stromen toeristen uit binnen- en buitenland naar de stad. Het zijn vooral mensen die houden van de kwaliteit van Maastricht. De laatste jaren zijn er echter in Maastricht ook vele beurs- en congrestoeristen bijgekomen. Maastricht beschikt namelijk over één van de belangrijkste en zeker één van de modernste beurs- en congrescentra van West-Europa, het MECC. En tenslotte is Maastricht in trek vanwege de overzichtelijke binnenstad met een weefsel van grote en kleine, oude en moderne pleinen, vanwege de ligging dichtbij de grote natuurgebieden ; vanwege de winkelvoorzieningen en vanwege de gezelligheid : honderden café’s, goedkope eethuizen, exotische eetgelegenheden en restaurants waar de haute cuisine sterk beoefend wordt. Dat alles is Maastricht, een uitgelezen plek om West-Europa in korte tijd te ontdekken.

Het Verdrag van Maastricht

Tot in Japan en de Verenigde Staten is Maastricht een begrip. In Europa is het misschien wel de bekendste stad van Nederland. En dat alles door ” Het Verdrag van Maastricht “, dat in 1991 te Maastricht door 12 Europese regeringsleiders werd ondertekend. Het Verdrag van Maastricht is naast het Verdrag van Rome het belangrijkste document over de eenwording van Europa. De stad heeft er niet alleen een wereldwijde naambekendheid aan overgehouden, maar ook een grote toename van internationale investeringen en een sterk stijgende lijn in het aantal Europese congressen en beurzen.

Het nieuwe Maastricht is een stad met een stevige economische basis. Deze wordt in de eerste plaats gevormd door de grote papier- en ceramiekfabrieken, die wereldwijde vertakkingen hebben. Daarnaast doet men steeds meer beroep op Maastricht voor zakelijke dienstverlening. Steeds meer bedrijven uit deze sector vestigen zich in Maastricht vanwege de nabijheid van de Europese markt. Dat betekent dat Maastricht niet alleen hard moet werken aan de huisvesting van zijn bewoners, maar ook aan die van de kantoren die zich hier vestigen. De stad beschikt over een aantal hoogwaardige industrieterreinen en werkt nu aan een aantal binnenstadsgebieden, waar wonen, werken, winkelen en ontspanning tegelijkertijd mogelijk zijn. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het Ceramiekterrein aan de rivier de Maas. Om opnieuw het internationale karakter van de stad te benadrukken werd hier gezorgd voor een mediterrane sfeer. Daarvoor werden wereldberoemde architecten uit Zwitserland, Italië, Spanje en Portugal ingehuurd om die sfeer ook zichtbaar te maken. Een van de meest opvallende gebouwen van het Ceramiekterrein is inmiddels klaar : het nieuwe Bonnefantenmuseum van de Milanese architect Aldo Rossi, die tijdens zijn leven ongeveer alle belangrijke architectuurprijzen heeft ontvangen die de wereld kent.

Maastricht in de Euregio

Het nieuwe Europa zal een ander beeld te zien geven dan het oude. Tot nu toe bestond er een concurrentie tussen de landen. In het Europa zonder grenzen zal er steeds meer concurrentie zijn tussen economisch sterke gebieden. Maastricht heeft dit al vele jaren geleden ingezien en heeft zich goed voorbereid op een samenwerking over de grenzen heen. De Euregio Maas-Rijn is een verstedelijkt gebied met ongeveer 3,5 miljoen inwoners. In deze Euregio werkt Maastricht samen met onder meer de Duitse stad Aken en de Belgische stad Luik. Maastricht is het geografisch centrum van deze Euregio en is ook als stuwende kracht van de verdere ontwikkeling van de Euregio op gebieden als stedenbouw, landschap, economie, toerisme en onderwijs. Nu reeds is de Euregio Maas-Rijn in vele opzichten één van de sterkste internationale gebieden in West-Europa.