Eijsden

Eijsden & Voeren in het midden van het parcours... !

Eijsden & Voeren...

Eijsden heeft één groot voordeel : zijn ligging. Als meest zuidelijke grensgemeente van Nederland herbergt Eijsden zowel de Waalse sfeer, de Vlaamse gastvrijheid als de Limburgse levensvreugde. Kortom, in Eijsden is het bijzonder goed toeven. De vele verenigingen zijn de ruggegraat van het Eijsdense sociaal-culturele leven. Harmonieën die wereldfaam genieten, schutterijen die vermaard zijn en sportverenigingen die op het hoogste niveau actief zijn dragen bij tot een echt samenhorigheidsgevoel in de kernen Eijsden, Gronsveld, Mariadorp, Mesch, Oost-Maarland en Rijckholt. Daarnaast kent Eijsden zijn " bronk " (het feest). De bekende schrijver Jan VAN LIESTHOUT beschreef dit feest als volgt : " Die bronk ! Sinds mensenheugenis begint in Eijsden het nieuwe jaar op de zondag waarop de bronk door de straten trekt en het devote dorp aan de rivier wordt herschapen in een walmend wierookvat. " De bronk is een praalstoet op zondag. Het allerheiligste wordt dan in een kostbaar schrijn - de monstrans - door het dorp gedragen. Vele broederschappen, congregaties, gilden en verenigingen nemen aan deze praalstoet vol bloemen, vlaggen en heiligenbeelden deel. Op maandag en dinsdag worden de vermoeide ledematen weer zwaar beproefd. Beide dagen staan in het teken van de cramignon : een Provençaalse slingerdans (farandole), die in de Maasdorpen tussen Maastricht en Luik bijzonder populair is. Daarnaast heeft de ligging van Eijsden nog meer voordelen. Als Zuidlimburgse Maasvalleigemeente heeft Eijsden een uniek landschap. Het natuurschoon wordt vooral gevormd door de hoogstambomen, de meidoornen, de meertjes en andere typische landschapselementen. Daarnaast zijn er nog het natuurreservaat " Eijser Beemden " waar je nog ongerepte fauna en flora aantreft en het " Savelsbos " met de unieke hellingbossen. Deze vormen de parels aan de Eijsdense kroon.

De Voeren

Voeren heeft reeds een lange geschiedenis achter de rug en daarom kunnen de Voerenaars hun geschiedenis niet beperken tot het politieke beeld dat zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend is. Voeren is één van de plaatsen die het meest rijk is aan kastelen, boerderijen en bijzondere gebouwen. Daarenboven ligt Voeren niet alleen in het Land van Herve, een streek waar het natuurschoon bewaard bleef maar ook op de kruising van Drie Grenzen, in het hart van de Euregio.

Voeren is een kleine gemeente van vijftig kwadraatkilometer, die sinds 1976 Teuven, Remersdaal, St.-Pieters-Voeren, St.-Martens-Voeren, 's-Gravenvoeren en Moelingen omvat. Ook Voeren zal de deelnemers van de Maasmarathon Visé - Maastricht verwelkomen. Voeren is een enclave met een langwerpige vorm en telt 4.307 inwoners die indien zij zich op een heuvel bevinden met één oogopslag drie valleien kunnen zien : de vallei van la Gulpe die door Remersdaal en Teuven stroomt, die van Voeren die haar naam gegeven heeft aan de gemeente en die zich uitstrekt van St.-Pieters-Voeren tot 's-Gravenvoeren terwijl ze St.-Martens-Voeren doorkruist. De derde vallei is die van Berwinne die te Moelingen bij de Maas aansluit.

Voeren ligt in het hart van een streek die erg gewaardeerd wordt door toeristen omwille van zijn levenskwaliteit en aantrekkelijkheden. Voeren is de ideale plek om eens halt te houden voor een ontdekking of om inspiratie op te doen.

Wie haast heeft kan de aantrekkelijkheden van de Voerstreek per auto ontdekken, maar het kan ook per fiets, te voet of zelfs te paard. Honderden holle wegen doorkruisen deze gemeente die juist 5.062 hectaren groot is, waarvan 2.000 bos. De voerstreek, dat betekent ook proeven. Er is de gelegenheid om hier en daar iets te gaan drinken, een abdijbier van Val-Dieu, bijvoorbeeld, of je kan er ook regionale producten proeven zoals de verrukkelijke kazen op basis van koeienmelk, de half-harde Saint-Martinkaas en de Herve-kaas, geserveerd met biologisch brood, forelfilets gerookt op traditionele wijze, artisanale hesp. Dit zijn slechts enkele van de lekkernijen die deze streek te bieden heeft.

Het is hier onmogelijk alle toeristische, natuurlijke en patrimoniale rijkdommen van de Voerstreek te bespreken. Maar de bezoeker moet zeker een bezoek brengen aan het prachtige kasteel en de vijvers van de Commanderij te St.-Pieters-Voeren. Te Moelingen, een dorp waar de marathonlopers ook voorbij zullen lopen, zijn er de volgende bezienswaardigheden : de kerk Notre-Dame de l'Assomption (1715) met haar twaalfde eeuwse Romaanse toren en de centrale hoofdbeuk in de gothische stijl van het Maasbekken, de pachthoeve van Navagne die getuigt van het fort van Navagne dat gebouwd werd in 1634 door de Spanjaarden en in 1674 door de Fransen vernietigd werd.

De naam van de welbekende ridder d'Artagnan wordt in verband gebracht met de geschiedenis van dit fort. De meest gangbare veronderstelling is dat d'Artagnan gestorven zou zijn bij het beleg van de stad Maastricht en dat hij teruggebracht werd naar Navagne, maar volgens andere bronnen zou zij gedood zijn tijdens het verdedingswerk te Navagne. Er zijn ook enkele sporadische ruïnes te bezichtigen van een oude Oostenrijkse grenspost (1747), de grenspalen van de achttiende eeuw, wapenschilden van Nassau en de Oostenrijkse dubbelkoppige adelaar, verspreid doorheen de stad, of een trap voor de zalmen aan de voet van een kleine stuwdam die de wateren van de Berwinne indijkt.

Maar de gemeente Voeren wil ook op cultureel en sportief vlak iets bereiken. Daarom werd er te St.-Martens-Voeren een cultuur- en sportcentrum opgericht. Naast de gebruikelijke activiteiten van dit soort infrastructuur, zal men er ook aandacht besteden aan het succes van enkele mechanische disciplines (auto-cross, bromfietswedstrijden, enduro motor, terreinfietsen, wielrennen, enz.) en bepaalde grote culturele bijeenkomsten : Old Tractor Day, het Feest van de Voerenaars, en een culturele Biennale (Tweedaagse) (" Le rail/De trein " in november 1998).

Indien u onze streek wil bezoeken en wil leren waarderen, neem dan contact met ons op voor verdere inlichtingen en bel naar het Sport- en Cultuurcentrum van Voeren : Tel. : 04/381 22 37 Fax : 04/381 22 39